6 de desembre del 2013

Essen: una crònica (II)

0 comentaris
 
Dissabte, 26 d'octubre, es va reprendre la fira per tercer dia. En aquesta ocasió es va poder gaudir d'un ambient intens i de diversos tornejos, trobades i demostracions de jocs nous, a banda de la visita d'alguns coneguts autors del món dels jocs de taula. Probablement també va ser el dia amb més afluència de públic.

Per exemple, la marca alemanya Steffan Spiele va mostrar els prototips (i també alguns exemplars ja finalitzats) d'alguns dels jocs que té previst anar editant a partir d'ara.


Un els jocs que va tenir més èxit d'aquesta franquícia va ser Capuccino, que els assistents de la marca van estar ensenyant a la majoria dels visitants. A més, gaudien del privilegi de trobar-se molt a prop de l'entrada. Tot i que es tracta en principi d'un abstracte amb normes força senzilles, el joc finalment acaba tenint molta més profunditat de la que podria semblar, i sempre deixa amb ganes de fer una altra partida. Com sempre, els components d'aquesta editorial són d'una gran qualitat.



No era difícil trobar força jocs que fessin referència explícita a diversos temes d'actualitat.  Aquí per exemple es pot trobar un joc amb la caricatura de diversos polítics alemanys, entre ells, gairebé l'únic que és reconeixible per als forans: Angela Merkel, que sens dubte està en boca de tots, també a la fira d'Essen.



Tot i que pugui semblar una mica estrany, els jocs a l'aire lliure agraden força al públic alemany. I tot i que no és l'especialitat de la fira, al final, hi acaba tenint cabuda gairebé qualsevol cosa que es pugui relacionar amb l'àmbit ludic. Així, va ser sorprenent la quantitat de jocs que es van presentar relacionats amb l'àmbit esportiu, ja que és una temàtica que en general costa de trobar.

Uns joves creadors es van animar a ensenyar "Kicket!", un joc on es barregen l'habilitat i l'estratègia d'una forma sorprenent. El joc s'assembla a un clàssic bastant conegut (Subbuteo), però amb la diferència que aquí no es manipulen els jugadors amb els dits, sinó amb els peus. Un partit de futbol original que pot ser jugat entre dos equips formats per 1 a 3 jugadors. Va ser un dels reclams importants del recinte.



Una altra de les cites importants d'Essen és el campionat de realitzar el cub de Rubik. Potser és una afició que generalment s'associa més amb els puzzles i l'habilitat que no pas amb el joc, però a la fira d'Essen es pot trobar un racó reservat a la competició, amb un desplegament de mitjans important i un aire professionalitzat. Els participants resolen el cub a velocitats vertiginoses, i fins i tot hi ha una modalitat en què són capaços de fer-ho amb una sola mà.



Les taules de joc són una constant durant tota la fira. Tant, que fins i tot és ben difícil trobar-ne una lliure. A la imatge apareix la zona de prototips, on els visitants tenen l'oportunitat de provar les novetats que es presenten expressament en aquesta fira.



De fet també es poden provar els jocs ja coneguts i jugats per tothom, però amb noves versions i redissenys que a vegades són força espectaculars. Aquí es pot visualitzar, per exemple, una partida al Kragmortha versió gegant. Es tracta del precursor del cèlebre "Sí, Señor Oscuro".


O el CV, un joc de gestió de recursos on guanya el jugador que té un currículum més brillant, imprescindible per als temps que corren.



Normalment els grans clàssics de la història dels jocs es juguen amb el seu corresponent ritual. A la imatge es pot apreciar un taulell de Go autèntic, i dos contrincants realitzant una partida tal i com es juga seguint la tradició japonesa, el país d'on és originari aquest joc.



Però també hi ha espais reservats a qui ja és avesat al món lúdic. A la imatge, per exemple, es pot apreciar la feina que fa els nois de Board Game Geek, la base de dades més gran del món i web de referència per al món lúdic. La seva missió era fer un seguiment en directe de tot el que passés al recinte firal.



En un pavelló a part es troba la zona dedicada als Ameritrash, jocs de figures i de combat, generalment de plàstic. És un espai on, a més, també es poden trobar altres elements de la cultura Pop, com còmics, armadures, disfresses i qualsevol element col·leccionable similar.


Precisament en aquest espai es va presentar Cthulhu Wars, un joc d'estratègia dissenyat per un nordamericà que ha triomfat a la plataforma KickStarter. Les figures que hi ha al joc són reproduccions dels monstres més famosos apareguts a les novel·les de l'escriptor Howard Philips Lovecraft. Era un dels jocs més cars que es podien obtenir, però també un dels més espectaculars.



Si es continua avançant, es troben elements que fora d'aquesta fira costaria realment aconseguir. Per exemple, un establiment dedicat de manera íntegra als components perduts de jocs, que també es pot fer servir per a composar un joc nou o per crear un prototip. Novament, és una de les àrees amb més demanda per part del públic.



La fira tanca a les 19:00 el penúltim dia, com sempre amb propostes originals i objectes que normalment costen de trobar a les botigues lúdiques convencionals. El visitant, abans de creuar les portes de sortida pot fer una visita a l'estand de la imatge, especialitzada en jocs de fusta, tan col·lectius com individuals. Una bonica imatge abans de donar pas al diumenge, on l'atenció dels visitants es centra més aviat en els campionats del món que hi tenen lloc.



usuari/s connectats